Een goede basis voor uw vloerverwarming

Wanneer we het over een “houten vloer” hebben, ontstaat er wel eens verwarring. Met name wanneer het gaat over de ondervloer en de leefvloer. De leefvloer is de bovenste, zichtbare vloer, dit kan een houten vloer zijn (zoals parket), of tapijt, pvc, laminaat, tegels, etc. Daaronder zit de ondervloer van hout of beton.

In oudere woningen is de ondervloer altijd van hout. In nieuwere huizen (na ca. 1970) is deze doorgaans van beton. Gelukkig kan bij beide types ondervloer vloerverwarming geplaatst worden. Bij een betonnen ondervloer wordt de vloerverwarming er vaak in gefreesd. In het geval van een houten ondervloer wordt vaak een tussenvloer geplaatst met richels waar de verwarmingsbuizen in gelegd worden.

Bent u van plan om vloerverwarming aan te laten leggen en vervolgens een houten vloer te plaatsen? Dan kunnen wij u perfect van dienst zijn! Wij kunnen uw vloer van A tot Z aanleggen of renoveren. Of u nu een nieuw huis betrekt, of een woning wilt renoveren met vloerverwarming. Van het verwijderen van een oude vloer, infrezen van beton, plaatsen van verwarmingsbuizen tot het egaliseren en aanbrengen van hout of pvc. Wij werken hierbij samen met ervaren installateurs voor het aanleggen van de vloerverwarming.

Daarnaast werken wij graag samen met uw installateur als u deze al in de arm heeft genomen, zo kunnen we zorgen dat de vloerverwarming die geplaatst wordt, geschikt is voor een houten leefvloer. Ook bent u natuurlijk van harte welkom om een keuze te maken uit ons grote aanbod PVC vloeren.

Houten vloer over vloerverwarming

Wilt u een houten vloer laten leggen over vloerverwarming? Dan hoeft u niet bang te zijn dat u erg beperkt bent in uw keuzes!

Bij de keuze van een houten vloer dient wel rekening gehouden te worden met de warmteweerstand. Hierdoor zijn de opties niet eindeloos, maar er blijft genoeg te kiezen.

Om een voorbeeld te geven: een massief houten plank is te dik voor vloerverwarming, maar er is in bijna elke stijl wel een parketplank te vinden die gelijk in uiterlijk is. De eigenzinnige kopshout vloer is te dik voor vloerverwarming, maar ook hier zijn moderne varianten van die wél geschikt zijn.

Ook in het legpatroon dat u kiest, wordt u niet beperkt in uw keuze.

Vragen over een houten vloer en vloerverwarming

Wat is het rendement van de vloerverwarming bij een houten vloer?

Hout is een natuurproduct dat langzamer opwarmt dan bijvoorbeeld PVC of plavuizen (tegels). Dit betekent dat de ruimte langzamer opwarmt, maar ook langzamer afkoelt. Door een constante temperatuur aan te houden in huis, behaalt u daarmee het beste rendement. Dit is sowieso de aanbevolen methode om vloerverwarming te gebruiken, dus dat komt mooi uit!

Heeft de warmte slecht effect op de werking van het hout?

De temperatuur van het water in de vloerverwarming is veel lager dan het water wat in radiatoren wordt gebruikt. Bovendien wordt bij de keuze van een houten vloer, rekening gehouden met het gebruik in combinatie met vloerverwarming. Doordat de houten parketplank bestaat uit verschillende lagen, is de werking minimaal, waardoor zelfs het weglaten van de plint mogelijk is.

Welke houtsoorten zijn geschikt en welke niet?

Er zijn bepaalde houtsoorten die van nature veel werking hebben. Jatoba, Beuken en Zwarte Kabbes zijn veelgenoemde houtsoorten die niet geschikt zijn in combinatie met vloerverwarming. Ze zetten te veel uit en krimpen te veel met temperatuurverschillen.

Er blijft daarmee nog steeds heel veel te kiezen. Bovendien kan de uitstraling van elke houtsoort ook nog eens veranderd worden met de afwerking.

Hoe wordt de houten vloer aangebracht op vloerverwarming?

Wanneer er vloerverwarming aanwezig is, wordt gekozen voor een verlijmde vloer. Zonder vloerverwarming kan ook gekozen worden voor een zwevende of verspijkerde vloer. Maar om het rendement van de vloerverwarming zo hoog mogelijk te maken, wordt de houten vloer in dit geval verlijmd zodat er geen lucht in de vloer zit wat voor warmteweerstand zorgt.